HTML

Facebook oldaldoboz

fehéren feketén

Székesfehérvár, köz, élet, közérzet, nyitott szemmel járva.

Friss topikok

Címkék

2010 (102) 2011 (123) 2012 (35) 2013 (16) 2015 (10) a (26) adó (5) alkotmány (13) államadósság (5) alszóvivő (28) andrás (48) ár (8) árpád (6) az (11) bezárás (5) bkv (7) bolondballagás (6) brájer (6) busz (5) cser (39) cser palkovics (7) dr (5) dr. (15) elnök (5) és (9) európai (8) éva (6) fehérvár (13) fejér (8) felújítás (7) Fidesz (21) fidesz (215) forint (6) független (5) gábor (6) gazdaság (7) gyerekek (5) györgy (8) gyula (9) gyurcsány (5) hatalom (5) hazugság (7) (7) hoffmann (5) humor (5) istván (11) jobbik (17) józsef (5) kampány (7) kdnp (5) képviselő (9) knizse (7) költségvetés (15) kommunikáció (22) kormány (19) köz (6) közgyűlés (13) közlekedés (6) kultúra (7) lajos (5) lászló (8) lehet (5) levél (10) magyar (14) magyarország (131) Magyarország (25) márton (5) mdf (8) média (7) megye (5) megyei (7) mszp (40) munkahely (6) nem (9) nemzeti (7) nyugdíj (15) ocskay (5) oktatás (5) orbán (77) pál (11) palkovics (38) parlament (6) pénz (14) péter (5) piac (5) polgármester (11) politika (86) rádió (5) reklám (5) rendőrség (7) rendszer (6) rózsa (7) schmitt (10) szavazás (5) szdsz (7) székesfehérvár (177) Székesfehérvár (33) szemét (5) szent (5) széphő (5) színház (9) takarékoskodás (5) tamás (8) támogatás (8) tihamér (18) törvény (5) tüntetés (7) tv (5) új (11) újság (5) unió (6) úr (5) út (9) utca (7) választás (10) választások (5) város (9) vélemény (8) vicc (5) videoton (8) vidi (5) viktor (65) vörösmarty (5) warvasovszky (19) Címkefelhő

2009.11.08. 10:16 progresszív

Berlini fal 20 éve nincs már

 

A kép 20 éve készült, mikor is elkezdték lebontani a berlini falat. Ennek emlékére lesz egy kis rendezvény, hétfőn (november 9-én) Székesfehérváron a Fő utcán...

Szervezője Herczog Edit Európa Parlamenti Képviselő. (Amúgy MSZP listáról jutott be.)

Egy kis sajtófigyelés - szerintem egyértelmű, hogy a FIDESZ rátette a lábát a helyi média egy részére.

Közélet - 2009. 11. 06.
Európa újraegyesítésére emlékeznek Fehérváron
Látványos programmal emlékeznek november 9-én, hétfőn a berlini fal 20 évvel ezelőtti ledöntésére Székesfehérváron. A rendezvény célja, hogy több civil szervezet és a város művészeinek egy csoportja összefogásával közelebb vigyék az európai újraegyesítés folyamatában sordöntő lépésnek számító történelmi eseményt, s az akkori kort a fiatalokhoz is.
 
A város Fő utcájának egy szakaszán "felépítik" a berlini fal kicsinyített mását Kocsis Balázs szobrász-restaurátor vezetésével, s azon csak útlevéllel haladhatnak át az érdeklődők. Két oldalán kelet-német egyenruhába öltözött "katonák" és "határőrök" teljesítenek majd szolgálatot, s pecsételik le az okmányokat. Megemlékezések, s kultúrműsor színesíti majd a történelemidéző hangulatot. A program befejezéseként a résztvevők "ledöntik" a berlini falat. A programon részt vesz majd Habsburg György is.
 
 
 
 

A berlini fal ledöntésére emlékeznek a fehérvári Fő utcán
 
 Látványos programmal emlékeznek november 9-én, hétfőn a berlini fal 20 évvel ezelőtti ledöntésére Székesfehérváron. A város Fő utcájának egy szakaszán "felépítik" a berlini fal kicsinyített mását, s azon csak útlevéllel haladhatnak át az érdeklődők.
A rendezvény célja, hogy több civil szervezet és a város művészeinek egy csoportja összefogásával közelebb vigyék az európai újraegyesítés folyamatában sordöntő lépésnek számító történelmi eseményt, s az akkori kort a fiatalokhoz is. A város Fő utcájának egy szakaszán "felépítik" a berlini fal kicsinyített mását Kocsis Balázs szobrász-restaurátor vezetésével, s azon csak útlevéllel haladhatnak át az érdeklődők. Két oldalán kelet-német egyenruhába öltözött "katonák" és "határőrök" teljesítenek majd szolgálatot, s pecsételik le az okmányokat. Megemlékezések, s kultúrműsor színesíti majd a történelemidéző hangulatot. A program befejezéseként a résztvevők "ledöntik" a berlini falat. A programon részt vesz majd Habsburg György is.
 

 
Felépül, majd ledől a berlini fal
Székesfehérvár - Jövő hétfőn, november 9-én a Fő utcán jelképesen újra felépül a berlini fal, majd látványosan leomlik. A történelmet idézik a rendezvény szervezői.
 
2009. november. 07. szombat | Szerző: Ármás János
Célunk, hogy tárgyilagosan és élményszerűen emlékezzünk, teremtsünk lehetőséget, hogy a jelen ifjai találkozhassanak a közelmúlt történelmével - fogalmazott sajtótájékoztatóján Herczog Edit, Fejér megyei illetőségű európai parlamenti képviselő, megjegyezve: A mi felelősségünk, hogy gyermekeinknek, unokáinknak meséljük el, mi volt, hogy volt, mi történt. (...) ...megtanítsuk őket méltóképpen emlékezni, megtanítsuk őket nem felejteni azért, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő.
Hétfőn reggel (hungarocellből) kezdik építeni a Fő utcán a falat. Tíztől a tervek szerint graffitis csoportok veszik birtokba a helyszínt, s miként az eredeti fal nyugat-berlini oldalát lehetett, a mostanit is kipingálják. Hivatalos ünnepség délben Herczog Edit EP-képviselővel, Warvasovszky Tihamér fehérvári polgármesterrel és Dorthee Janetzke Wenzel  asszonnyal, Németorszáég budapesti nagykövetével. Közreműködnek magyar és német nyelven a ciszter gimnázium diákjai.  A protokollt követően az áteresztő pontokon bárki átjuthat a túloldalra. Lesz "endékás oldal"  korhű egyenruhás katonákkal, de ugyanígy a checkpoint másik felén amerikaiakkal is. Ha valaki megőrizte régi útlevelét, abba becsétet kap, mások alkalmi átlépési engedélyt.
Délután háromkor a házigazda EP-képviselő mellett beszédet mond Demeter Zsófia, a Fejér Megyei Múzeumok igazgatója, illetve Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt Elnöke. Különlegesség: Kertész Ákos Kossuth-díjas író Arany János Walesi bárdok című versét szavalja. A  szimbólikus berlini falat délután fél négykor dönti le a közös akarat  - nyilván a résztvevők aktív szereplésével.
 
 
 
Dől a fal!
2009.11.06. 15:49
Rendhagyó módon emlékeznek a berlini fal ledöntésére Székesfehérváron nov. 9-én.
 
Helyi művészek jelképesen megépítik azt a Fő utcán hétfő délelőtt, 12 órától pedig ízelítőt kaphatnak a látogatók abból, milyen volt az élet a fal árnyékában. Végül 15 óra 30 táján ünnepélyesen lerombolják a megosztottságot jelképező objektumot. A kezdeményezés ötlete Herczog Edit MSZP-s EP - képviselőtől származik. Elmondta, a falat korbeli katonai egyenruhát viselő közreműködők védik majd. A kapun csak régi útlevéllel engedik át a járókelőket, akinek nincs azoknak adnak a szervezők. Szeretnék továbbá, ha a korszakra jellemző tárgyakat pl. ballonkabátot, „levehető ajtajú NDK turmixgépeket” vinnének magukkal a látogatók. Az eseményen várhatóan részt vesz a német nagykövet asszony is.
 

 

Bónusz kérdés: Hol nem szerepel a képviselő asszony neve?

1 komment · 1 trackback

Címkék: média utca fidesz edit székesfehérvár november év 20 fal 9. herczog berlini ledöntés fideszmédia epképviselő


A bejegyzés trackback címe:

https://feherenfeketen.blog.hu/api/trackback/id/tr1001508594

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Összenő, mi összetartozik 2009.11.09. 08:15:02

20 évvel ezelőtt a német volt a világ legboldogabb népe. Előtte ez ritkán adatott meg nekik, azóta se nagyon, de azok a napok igazán róluk szóltak. A Berlini Fal leomlásával – mely a majd egy évvel későbbi német újraegyesítéssel teljesedett be &n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ErosBors 2009.11.17. 11:37:50

20 évvel ezelőtt a magyar volt a világ egyik legboldogabb népe...
Az a kérdés motoszkál bennem, hogy nálunk miért nem ünnepeljük a berlini fal leomlását? mintha egy kis szerepünk, nekünk magyaroknak is lenne benne :)

ErosBors
süti beállítások módosítása