HTML

Facebook oldaldoboz

fehéren feketén

Székesfehérvár, köz, élet, közérzet, nyitott szemmel járva.

Friss topikok

Címkék

2010 (102) 2011 (123) 2012 (35) 2013 (16) 2015 (10) a (26) adó (5) alkotmány (13) államadósság (5) alszóvivő (28) andrás (48) ár (8) árpád (6) az (11) bezárás (5) bkv (7) bolondballagás (6) brájer (6) busz (5) cser (39) cser palkovics (7) dr (5) dr. (15) elnök (5) és (9) európai (8) éva (6) fehérvár (13) fejér (8) felújítás (7) fidesz (215) Fidesz (21) forint (6) független (5) gábor (6) gazdaság (7) gyerekek (5) györgy (8) gyula (9) gyurcsány (5) hatalom (5) hazugság (7) (7) hoffmann (5) humor (5) istván (11) jobbik (17) józsef (5) kampány (7) kdnp (5) képviselő (9) knizse (7) költségvetés (15) kommunikáció (22) kormány (19) köz (6) közgyűlés (13) közlekedés (6) kultúra (7) lajos (5) lászló (8) lehet (5) levél (10) magyar (14) magyarország (131) Magyarország (25) márton (5) mdf (8) média (7) megye (5) megyei (7) mszp (40) munkahely (6) nem (9) nemzeti (7) nyugdíj (15) ocskay (5) oktatás (5) orbán (77) pál (11) palkovics (38) parlament (6) pénz (14) péter (5) piac (5) polgármester (11) politika (86) rádió (5) reklám (5) rendőrség (7) rendszer (6) rózsa (7) schmitt (10) szavazás (5) szdsz (7) székesfehérvár (177) Székesfehérvár (33) szemét (5) szent (5) széphő (5) színház (9) takarékoskodás (5) tamás (8) támogatás (8) tihamér (18) törvény (5) tüntetés (7) tv (5) új (11) újság (5) unió (6) úr (5) út (9) utca (7) választás (10) választások (5) város (9) vélemény (8) vicc (5) videoton (8) vidi (5) viktor (65) vörösmarty (5) warvasovszky (19) Címkefelhő

2012.09.06. 22:48 progresszív

Pápai agymosás

A hétvégén kirándultunk pont jó kiránduló idő volt. Néha kicsit szemerkélt is, de nem volt vészes. Elutaztunk Pápára. Régen jártam ott, így egy panoráma útikönyvet is vittünk. 

Megnéztük az Esterházy utcán a villákat. Körbe sétáltuk a várkertet, a városi művelődési ház parkját. Megtaláltuk a romos, régi strandot.

A zsinagógába mentünk be először, ahol ingyen megnézhettük az Elfeledett szomszédaink c. kiállítást. Pápáról több mint 3000 zsidót hurcoltak el a holokauszt során (többen voltak, mint a Székesfehérvárról elhurcoltak). Megtudtam, hogy Pápa, mint földesúri város szinte az összes iparát (dohánygyár, húsgyár, textilgyár, keménycserép - tányér stb.) ők teremtették meg. 

Amit hiányoltunk, a pár túlélő és segítő mai fényképe lett volna.

Megrázó volt.

A zsinagóga eddig raktárként működött a városi önkormányzaté. Most kitakarították és nem hozták helyre, de reménykednek pályázati lehetőségekben és a felújításban.

Innen az Esterházy kastélyba vezetett az utunk, ahová az ebédszünet utánra invitáltak minket vissza, egy hosszú kastélytúrára.

Így a feldúlt főtér után a nagytemplomot néztük meg. Kijövetel után egy fiatalember szólított meg minket, toronylátogatásra és a templom megtekintésére hívott. Belefért az időnkbe, így bevállaltuk. A templomban értékes kincsek vannak, megnéztük őket. A toronyba felmászva a félig felújított tető iránt érdeklődtem.

- Erre bezzeg nincs Eu-s forrás! - szólt a válasz. (Dögöljön meg a szomszéd tehene is! - ugyanis a kastélyt és a Fő teret is Európa Uniós támogatásból újítják fel, a Várkerfürdőről nem is beszélve ez cirka 5 mrd Ft.) Nem akartam mondani neki, hogy miért ne lenne, csak hozzáállás, stratégia és egy jó pályázat kérdése, hiszen a turisztikai attrakcióba a templomtető, templomtorony is beleférne...

Érdekes volt, hogy az olasz mintára épült nagytemplom tornyai lyukasak, vagyis a toronysisakokat a négy sarkon négy oszlop tartja. Itt lehetett kinézni a városra. Sajnos a Somlót és a Bakonyt a pára miatt nem láttuk, de a nevezetes épületeket, múzeumokat vezetőnk megmutatta.

pápa_nagytemplom.jpgA kastélyhoz pont ebédidő után érkeztünk. Vezetőnk egy barokk ruhába öltözött fiatalember volt, aki végig betanult szöveget mondott. 7 szobát sikerült felújítaniuk a norvég alap támogatásával. Eddig több mint 200 millió forintot költöttek el rá.

A kastély történetének ismertetése után a pincét néztük meg, majd a főúri szobák következtek, ahol a komorna, a gróf, egy báró és egy grófnő fogadott bennünket korhű ruhákban. Zavaró csak a fehér pólós biztonsági őr, aki több szobán kísért végig minket, és egy kisrádió volt a korhűen felújított parkettán. (Még jó, hogy a fidesz győzelmi jelentéseit nem kellett hírek gyanánt végighallgatnunk benne.)

Vezetőnk minden 3. mondata a következő volt:

- A szovjet megszállók tönkretették, elpusztították, lelakták...... Minden bajnak okozói ők.

Kicsit sok volt belőle. Főként, mikor elmesélte, hogy az egyik széttört (szétrugdalt) cserépkályhában 3 szovjet katonát ábrázoló fényképet találtak a restaurátorok és a 3 restaurátor mellé tette a róluk készült képet és így állították helyre a kályhát. A kiskatonák talán kincseket kereshettek, azért rugdalták szét a kályhát. - mondta vezetőnk.

Ekkor jöttem rá, hogy mi zavar. ITT TUDATOS AGYMOSÁS zajlik. Agymosás, mert a szovjet kiskatonák nem jószántukból, a önként és dalolva jöttek ide.

És igen, felszabadították Magyarországot! Még akkor is így történt 1945-ben, ha utána megszállóként maradtak és a pápai kastélyt is tönkretették (1959-ig laktanyaként használták).

S ekkor jutott eszembe egy a zsinagógában olvasott történet. Egy kikeresztelkedett zsidó család asszonyát a magyar csendőrök, nyilasok addig kínozták, míg bele nem halt, de ők a kéményben megtalálták a családi ékszereket. 

Akkor most mi is van? A kályha szétrúgása vagy egy ember halálra kínzása? Melyik a súlyosabb? Mindkét helyen csak kincseket kerestek.... 

Ja, és ha nincs szovjet felszabadítás, nincs szocializmus, akkor mint a Loire menti kastélyokba csak a gazdag turisták juthatnak be? Vagy még azok sem?

Ezután megnéztük még a Kékfestő múzeumot, amely nagy csalódás volt. Hiányoznak az útmutató táblák, a folyamatok leírása, a gépek működését bemutató táblák, képek vagy interaktív eszközök.... 

Végül megkóstoltuk a pápai tortát, amely nagyon finom!

Szép kis város ez még így is... Csak azt az agymosást, azt tudnám feledni.

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás 2012 kincsek nagytemplom Fidesz Magyarország Pápa Agymosás Elfeledett szomszédaink Eszterházy kastély Fő tér Kékfestő múzeum


A bejegyzés trackback címe:

https://feherenfeketen.blog.hu/api/trackback/id/tr424760193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása